COOKIE POLICY
Informasjonskapsler er avgjørende for at vi kan yte deg bedre service. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg som person. Du finner mer om cookies under Datasikkerhet

12.11.2014

Fords promillesimuleringsdrakt ga full uttelling

Med tanke på at det hver dag kjører over 126 000 personer som er påvirket av alkohol eller annen form for rus på norske veier, er det neppe stor uenighet om at kombinasjonen av alkohol og bilkjøring er en stor utfordring, og livsfarlig for alle som ferdes på veien.

Rus og promille er medvirkende faktorer i en stor andel av de alvorlige ulykkene på norske veier. Statens vegvesens analyser av dødsulykker mellom 2005 og 2012 viser at ruspåvirket kjøring var en sannsynlig medvirkende årsak til 22% av ulykkene og her kan det være store mørketall, da rettslige obduksjoner og blodprøveanalyser kun utføres ved 60-70 prosent av ulykkestilfellene.

Utfordringen er å vise bilistene at det er livsfarlig å kjøre bil når man er påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Nå har Ford utviklet en såkalt promillesimuleringsdrakt som fullt ut anskueliggjør hva promillekjøring vil si i praksis - selv om personen bak rattet er klink edru.

Drakten ble nylig demonstrert på et arrangement i regi av Ford Motor Norge og NAF med blant andre samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, racerfører Molly Petit og elever fra Wright trafikkskole som «testsjåfører». Solvik-Olsen er avholdsmann, men ved hjelp av simuleringsdrakta fikk han til fulle oppleve hvordan alkoholpåvirkning virker inn på kjøreferdighetene og evnen til å orientere seg i trafikken. «Vi kan gjøre noe med veiene, og vi kan gjøre noe med kjøreopplæringen, men holdningene må hver enkelt ta ansvaret for», sa Solvik-Olsen. Noe Ford og NAF ønsket og sette søkelyset på med sitt arrangement.

Promillesimuleringsdrakta består blant annet av lodd som gjør armer og ben tyngre, nakkekrage som hindrer fri bevegelse av hodet, og briller som begrenser synsfeltet, dybdesynet og gir både dobbelt- og trippelsyn og ikke minst øreklokker som nedsetter hørselen.

Hvordan promillesimuleringsdressen påvirket kjøringen vises på denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=G-_0rhVnp-k&featur...

- Ford er svært opptatt av sikkerhet på mange nivåer, både aktiv og passiv sikkerhet og den sikkerhetsgevinsten som kan høstes fra initiativ som promillesimuleringsdrakten, sier administrerende direktør Steve Kimber i Ford Motor Norge.

- For oss er det svært skremmende å høre om hvor mange personer som faktisk kjører bil i ruset tilstand og hvor stor andel av alvorlige trafikkulykker som skyldes kjøring under påvirkning av rusmidler. Håpet er at vi gjennom promillesimuleringsdrakten og oppmerksomheten rundt den får stadig flere bilister til å forstå hvor livsfarlig kombinasjonen av bilkjøring og rus er og lar bilen stå når de er påvirket.

Dette er en spesielt viktig påminnelse nå som vi nærmer oss julebordstiden, der en god del mennesker tar sjansen på å kjøre hjem etter en kveld med alkoholkonsum. Hadde de prøvd Fords promillesimuleringsdrakt tror jeg de ville latt være, fastslår Kimber.Nyheter