Snø i juli eller hetebølge til jul: Her er Fords nye værfabrikk

23.05.2018

Luften dirrer av varme, men bare noen meter unna er det så kaldt at du kan lage en snømann. I naborommet raser en voldsom orkan. Velkommen til Fords nye og helt unike værfabrikk.

Fra arktisk frost til ørken eller regnskogens ekstreme fuktighet. Alle typer vær kan simuleres ved Fords nye og topp moderne testsenter i Köln, Tyskland. Enten du ønsker vindhastighet på 250 km/t, snø eller temperaturer mellom -40 og +55 grader kan det gjenskapes i Environmental Test Centre.

- Den store bredden av tester i vår klimafabrikk skal sørge for at Ford-førere føler seg trygge i bilen sin, uansett hvilke klima de befinner seg i. Når du går rundt i anleggets ulike avdelinger kjennes det som om du besøker alle værtyper og miljøer som finnes på jorda, sier ansvarlig for produktutvikling i Ford Europa, Joe Bakaj.

For flere bilder, infografikk, informasjon og film om den unike fabrikken: KLIKK HER

665 millioner kroners investering
Ford har investert mer enn 665 millioner kroner (70 millioner euro) i den unike værfabrikken. Anlegget, som er det mest avanserte senteret for testing av biler i Europa, er med sine 5 500 m2 omtrent på størrelse med en fotballbane.

Her skal alle Fords modeller, fra Ford Fiesta til 2-tonns Transit, testes. Samtlige skal gå gjennom tre klimatunneler, inklusive et høydelaboratorium, og fire testrom som kontrollerer hvordan bilen takler ulike temperaturer og fukt.

- Senteret er en stor og viktig investering for Ford Europa, og gjør oss bedre i stand til å utvikle biler for det globale markedet, sier Bakaj.



Ekstremtesting av biler
Anlegget inneholder blant annet den første testtunnelen for biler som kan simulere kraftig snøfall og høyder på 5200 meter. Bilene kan også utsettes for luftfuktighet på opptil 95 %.

Testingen omfatter både bilens komfort, sikkerhet og holdbarhet. Også de elektriske komponentene, bremser, klimaanlegg og en rekke andre detaljer blir undersøkt under de ekstreme og skiftende forholdene.

- Vi kan se hvordan vindusviskerne virker i et arktisk klima, hvordan motoren leverer i ekstrem hete og kulde og observere hvor snøen faller fra biltaket når føreren åpner døra etter et snøfall, sier ansvarlig for Environmental Test Centre i Ford Europa, Michael Steup.

I alt krever anlegget 11 megawatt med strøm, nok til å forsyne en liten by med 2400 innbyggere. Dette er strøm som kommer fra fornybare energikilder i Skandinavia og dekker for øvrig hele behovet til Fords fasiliteter i Køln – inklusive Fiesta-fabrikken.

Kommer i tillegg til allerede omfattende testing
Fords testkjøringer i Europa inkluderer også blant annet testing på en veistrekning full av veihull i spesialdesignede sidevindstunneler og kjøring i saltvann og gjørmebad. Kjøretøyene blir også regelmessig utsatt for millioner av kilometer med testing på ekstreme steder som Mojave-ørkenen i USA, ved Polarsirkelen og Grossglockner høyt oppe i Alpene i Østerrike.


Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer